A jóga egy olyan tudatos életforma, amely segít megtalálni számunkra azt az életmódot, amelyben teljes egyensúlyban, harmóniában élhetünk. Helyreállítjuk és ⁄ vagy megőrizzük:

  • testünk egészségét, egészséges működését
  • érzelmi egyensúlyunkat
  • egy olyan gondolkodási módot, viszonyulást az élet kérdéseihez, gondjaihoz, amely teljes lelki békét ad számunkra

Megtaláljuk azt a tevékenységi formát- kört-, amelyben kiteljesíthetjük Önmagunkat, megvalósíthatjuk életcélunkat.

A tudatosság a mozgásban, légzésben, ellazulásban , az önmegfigyelésben egyre mélyebb önismerettel ajándékoz meg bennünket, ami elvezet az önmagunk feletti teljes uralomhoz...

Swami Ráma a himalájai mester világraszóló tudományos kísérletekben bizonyította , hogy rendkívüli uralommal bír saját agya, szíve, keringési és idegrendszere felett Ezt a képességet - szerinte - bárki képes kialakítani magában! Az önmagunk feletti uralom pedig a tudatosság egyre mélyebb , tágabb szintjét mutatja meg és vezet lényünk egyre mélyebb dimenziói felé.
Ehhez pedig nincs szükség másra, mint, egy erőteljes elhatározású szándékra a rendszeres, kitartó gyakorláshoz!

Mozgás

A jógagyakorlatokat mindig az éppen jellemző testi, egészségi állapotunkhoz igazítva - túlzott erőlködés nélkül - végezzük, amely fokozatosan ideális állapotba hozza külső és belső szerveink működését. Egész testünk egészségessé, rugalmassá, egyre hajlékonyabbá és erőssé válik - nemtől és életkortól függetlenül.

A jógagyakorlat nem torna! Mozdulatai: 

  • a mozgás és elengedés egységét 
  • a belső erő felébresztését, irányítását is jelentik! 

Ha valódi hatásukat szeretnénk elnyerni, célszerű hozzáértő jógaoktató segítségét kérni.

Légzés, légzésszabályozás

A légzés annyira nyilvánvaló élettevékenységünk, hogy sokan úgy gondolják, minek azt tanulni és gyakorolni. "Tudok én levegőt venni!" Csakhogy manapság egyre kevesebben használnak helyes légzési módot - növelve ezzel is a testben az egyébként is sok forrásból összegyűjtött feszültséget. 

Egyre kevesebben rendelkeznek egészséges légzőszervekkel, beleértve a légzéshez szükséges izmokat is. A helyesen végzett ki- és belégzés tisztítja és táplálja az egész testünket - ezáltal sok betegséget gyógyíthat. Oldja az érzelmi zavarokat, feszültségeket - mint a harag, düh, félelem, bizonytalanság, szorongás, féltékenység, irigység stb.. Javítja az értelmi képességeket - a figyelmet, emlékezetet, gondolkodási folyamatokat. 

Mindez csak akkor válik nyilvánvalóvá - ha már megtanulva, a mindennapi légzésünk jellemzőjévé válik: állandóan mélyen és egyenletesen lélegzünk!

Relaxáció - az ellazulás művészete

Jelenünk életformája többszörös túlterhelést jelent az emberek nagy részére, amely a túlterhelés szintjétől függően lehet testi - érzelmi - mentális - spirituális feszültség. Természetes igényünkké és képességünkké válhat, hogy a jelentkező feszültségeket oldani vagy akár megelőzni tudjuk. A nyugalom és aktivitás egyensúlyát képesek vagyunk létrehozni magunkban a jógagyakorlatokkal, légzésszabályozással, relaxációval és meditációval.

Meditáció

Teljes lecsendesedés - kívül és belül 

Tökéletesen ellazult mozdulatlanság 

Találkozás a legbelső énünkkel 

Két gondolat közötti pillanat - a pillanat időtartamának tágításával növelhetjük hasznos idejét